Bett och inridning

Denna artikel från hippson var riktigt bra.

Unghästen måste få chans att vänja sig vid bettet i munnen

Nog för att jag inte hade koll på allt när jag red in Nacho men jag var och är väldigt noga med att han bara ska uppleva bettet positivt. Jag red bara bettlöst i början. Jag använde kapson eller center hackamore. Jag använde väldigt mycket röstkommandon så istället för att stanna med tygeln så sa jag "whooo".

Kapson
Center hackamore

När jag började introducera bettet hade jag det under något av de bettlösa huvudlagen. Men han tuggade väldigt mycket på ledade tränsbett så jag valde att använda ett novabett.

Novabettet var jättebra och är väldigt milt så det orsakar inga skador i hästens mun. Men han kunde fortfarande tugga på bettet ibland. Jag placerade då bettet högre upp vilket man inte ska göra eftersom hästen måste ha en chans att själv placera vettet i munnen. Eftersom inte bettet fungerade helt bra red jag fortfarande mest bettlöst. I samband med att jag började ned art2ride så skaffade jag även det här bettet eftersom Nacho hade tuggat sönder novabettet.

Nytt bett i samband med bra träning (träningsbiten helt klart viktigast) har gett en häst som är helt lugn i munnen och som suger tag i bettet. Här behövs inga nosgrimmor för att få hästen att bära bettet;)